El Menjador

Entorn: L'altiplà de la Terra Alta

Vilalba dels Arcs és un poble amb racons plens d’història, com el carrer major, el carrer del call, la plaça de l’ajuntament, l’esglèsia parroquial, la confraria de la Mare de Dèu de Gràcia i un llarg etcétera d’edificis i carrerons carregats de llegendes i tragèdies des dels templers i hospitalers, que ens donarien forma i identitat, fins les malaurades jornades de la Guerra Civil, en concret la Batalla de l’Ebre, en ple segle XX, que tant dolor va deixar a les nostres terres. El nostre present, però, és ben diferent.

Vilalba està en plena efervescencia vinícola i, últimament, hem donat un pas més en el nostre comprimís amb el desenvolupament de la defensa del medi ambient, incorporant al nostre entorn un dels majors parcs eòlics de Catalunya. La convivencia armònica entre la pagessia i l’elaboració de vins i olis d’alta expressió, per un costat, i les energies renovables, per l’altre, són una realitat que no us deixarà indiferents i que demostra l’empenta i l’eclecticisme de la nostra gent.

Pocs llocs trobareu on el conreu de la vinya i les oliveres gairebé mil.lenàries sigui tant acurat i meticulòs, mimem les nostres parcel.les, oferint un exemple d’esforç, sacrifici i professionalitat que es tradueix en la singularitat i finesa dels nostres vins i olis.

Numerosos cellers i almassares, reconeguts nacional i internacionalment, es troven a la nostra vila i d’altres, ben a prop, als pobles del voltant.

Només aquí podreu entendre l’encís de la garnatxa blanca i l’oliva empeltre.